Flan de naranja
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 15 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 709.2 mg
- Draslík 178 mg
- Vláknina 200 mg
- Vitamín A 200 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku dáme 80 g cukru a 60 ml vody, zvolna mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Zvýšíme plamen, aby voda začala mírně vřít, vaříme 10 minut, dokud směs nezíská zlatavou barvu a nezačně slabě vonět po karamelu. Hotovou karamelovou směs ihned rozlijeme do čtyř tukem vymazaných formiček o objemu 125 ml rovnoměrně po dně.
-
2
Troubu vyhřejeme na 170°C, formičky s karamelem postavíme na plech s vyššími okraji.
-
3
Do rendlíku nalijeme pomerančovou šťávu, zbytek cukru a na mírném ohni pomalu mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, 2 minuty vaříme, dokud směs nezíská hustotu sirupu. 10 minut necháme chladit.
-
4
Žloutky s celým vejcem utřeme, přilijeme sirup a mícháme, dokud se vše nespojí. Směs přelijeme přes sítko, lžící rozdělíme do formiček. Do plechu nalijeme vroucí vodu, která sahá do půlky formiček. Zapékáme 15 minut, poté necháme při pokojové teplotě vychladnout. Vychladlé dáme ještě na 2 hodiny do lednice.
-
5
Před podáváním ponoříme formičky do horké vody na cca 10 vteřin, poté vyklopíme na dezertní talířek.