Crema catalana

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Mouka kukuřičná
  • 45 g Cukr třtinový
  • 115 g Cukr moučkový
  • 1000 ml Mléko plnotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Skořice celá
  • 2 ks Pomerančová kůra
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 380 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 510.3 mg
  • Draslík 117.8 mg
  • Vláknina 9394.7 mg
  • Vitamín A 9394.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.3 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1035.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko s vanilkovým luskem, skořicí, citrónovou a pomerančovou kůrou dáme do hrnce, přivedeme k varu. Vaříme zvolna 5 minut, slijeme a necháme stát.

  • 2

    Žloutky utřeme s cukrem do krému, pomalu přiléváme mléko a celou dobu šleháme. Nalijeme zpátky do hrnce a vaříme za stálého míchání na středním ohni 5 - 10 minut, dokud směs nezhoustne (nesmí se vařit).

  • 3

    Rozdělíme do 6 pohárků o objemu 185 ml a dáme na 6 hodin - nebo přes noc - do lednice.

  • 4

    Před podáváním posypeme povrch hnědým cukrem a dáme na 3 minuty do trouby na režim grilování, aby cukr zkaramelizoval.

Komentáře k receptu