Kuře se šafránovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Oříšky piniové
  • 1 krajíc Chléb toastový
  • 60 ml Olej olivový jedlý
  • 125 ml Víno bílé
  • 375 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Kuře
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1282 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 840 mg
  • Bílkoviny 78 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 466.4 mg
  • Draslík 1097.6 mg
  • Vláknina 11113.5 mg
  • Vitamín A 11113.5 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.9 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci se zesíleným dnem rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme oříšky, chlebové kostičky z jednoho krajíce chleba, bez kůrky a smažíme 3 minuty, dozlatova. Vyndáme na papírový ubrousek. Necháme vychladnout, vložíme do mixéru, přisypeme skořici, šafrán, česnek, polovinu petrželky a zpracujeme na hrubší, drobivou pastu.

  • 2

    Ve stejné nádobě rozpálíme zbývající olej a usmažíme na něm porce kuřete, dohněda. Přendáme na talíř, na olej přidáme nasekanou cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí.

  • 3

    K hotové cibuli vrátíme kuře, přilijeme víno, vývar, přidáme bobkový list, tymián a zvolna dusíme, zakryté asi 1 hodinu, dokud kuře nezměkne. Vyjmeme a uchováme v teple.

  • 4

    Do výpeku přidáme oříškovou pastu a krátce povaříme, odstavíme, přimícháme citrónovou šťávu, žloutky, zbytek petrželky a vrátíme na oheň. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, ale nevaříme.

  • 5

    Osolíme, přidáme kuře a před podáváním prohřejeme.

Komentáře k receptu