Kuře se šafránovou omáčkou
Suroviny
- 40 g Oříšky piniové
- 1 krajíc Chléb toastový
- 60 ml Olej olivový jedlý
- 125 ml Víno bílé
- 375 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Kuře
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1282 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 85 g
- Sodík 840 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 466.4 mg
- Draslík 1097.6 mg
- Vláknina 11113.5 mg
- Vitamín A 11113.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.9 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci se zesíleným dnem rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme oříšky, chlebové kostičky z jednoho krajíce chleba, bez kůrky a smažíme 3 minuty, dozlatova. Vyndáme na papírový ubrousek. Necháme vychladnout, vložíme do mixéru, přisypeme skořici, šafrán, česnek, polovinu petrželky a zpracujeme na hrubší, drobivou pastu.
-
2
Ve stejné nádobě rozpálíme zbývající olej a usmažíme na něm porce kuřete, dohněda. Přendáme na talíř, na olej přidáme nasekanou cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí.
-
3
K hotové cibuli vrátíme kuře, přilijeme víno, vývar, přidáme bobkový list, tymián a zvolna dusíme, zakryté asi 1 hodinu, dokud kuře nezměkne. Vyjmeme a uchováme v teple.
-
4
Do výpeku přidáme oříškovou pastu a krátce povaříme, odstavíme, přimícháme citrónovou šťávu, žloutky, zbytek petrželky a vrátíme na oheň. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, ale nevaříme.
-
5
Osolíme, přidáme kuře a před podáváním prohřejeme.