Dršťky s cizrnou
Suroviny
- 350 g Cizrna
- 800 g Dršťky vařené
- 250 g Klobása Chorizo
- 400 g Rajčata
- 200 g Jitrnice domácí
- 170 ml Olej bodlákový
- 810 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Bobkový list
- 8 ks Hřebíček
- 20 ks Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 6 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2054 kcal
- Sacharidy 216 g
- Tuky 96 g
- Sodík 673 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 207 g
- Cholesterol 369 mg
- Draslík 3924 mg
- Vláknina 143254 mg
- Vitamín A 143254 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.1 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou.
-
2
Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou.
-
3
Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou.