Dršťky s cizrnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Cizrna
  • 800 g Dršťky vařené
  • 250 g Klobása Chorizo
  • 400 g Rajčata
  • 200 g Jitrnice domácí
  • 170 ml Olej bodlákový
  • 810 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Bobkový list
  • 8 ks Hřebíček
  • 20 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 6 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2054 kcal
  • Sacharidy 216 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 673 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 207 g
  • Cholesterol 369 mg
  • Draslík 3924 mg
  • Vláknina 143254 mg
  • Vitamín A 143254 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.1 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou.

  • 3

    Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou.

Komentáře k receptu