Kapustový koláč
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 350 g Kapusta hlávková
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 39 g
- Sodík 259 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 343.1 mg
- Draslík 459.5 mg
- Vláknina 5942 mg
- Vitamín A 5942 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 87.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku, máslo, žloutek, špetku soli a 2 lžíce studené vody uhněteme, těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut.
-
2
Kapustu omyjeme, košťál odstraníme a hlávku nakrájíme na nudličky. Podusíme na rozehřátém oleji 10 minut, osolíme a opepříme. Necháme vychladnout.
-
3
Rozmícháme smetanu, vejce a nastrouhaný sýr. Mírně osolíme a opepříme.
-
4
Připravené těsto vyválíme, naplníme do kulaté rozevírací formy a několikrát propíchneme vidličkou. Navrch rozložíme kapustu a zalijeme vaječnou smetanou.
-
5
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia asi 35 minut.