Jehněčí kýta s artyčoky
Suroviny
- 1000 g Jehněčí kýta
- 400 g Brambory
- 500 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Artyčoky
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1209 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1337 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 124 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 5035.9 mg
- Vláknina 115340 mg
- Vitamín A 115340 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 140.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný, nasekaný česnek smícháme s citronovou šťávou, kůrou, lístky tymiánu, vínem a olejem. Omyté maso vložíme do marinády a necháme pod pokličkou do druhého dne v chladničce.
-
2
Kýtu osolíme, opepříme, i s marinádou vložíme do pekáče a pečeme asi 30 minut v silně vyhřáté troubě.
-
3
Artyčoky omyjeme, odstraníme vnější listy a stonky odřízneme. Očištěnou cibulku nakrájíme na kolečka, brambory oloupeme. Vše přidáme k masu a pečeme dalších 60 minut při 180 stupních Celsia. Během pečení maso podle potřeby podléváme vodou. Před podáváním necháme chvíli odpočinout ve vypnuté troubě.