Marmitako
Suroviny
- 650 g Brambory
- 30 g Kapary sterilované
- 600 g Tuňák obecný
- 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 80 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika červená
- 2 stroužek Česnek
- 1.18 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 11 g
- Sodík 780 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 1302.3 mg
- Vláknina 12222.5 mg
- Vitamín A 12222.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli na kostičky a smažíme 3 minuty. Posypeme mletou paprikou, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a smažíme do změknutí. Přidáme nasekaný česnek, bobkový list, rajčata z konzervy a vaříme 10 minut. Poté přimícháme kapary a víno. Odstavíme.
-
2
Na dno zapékací nádoby o rozměru 20x26 cm dáme plátky brambor, na ně rozetřeme rajčatovou směs a zalijeme vývarem. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 40 minut, dokud nebudou brambory téměř pečené.
-
3
Plátky tuňáka osolíme a položíme je na brambory, tenké plátky pečeme 5-8 minut, silnější 10-15 minut.
-
4
Podáváme posypané petrželí, zakapané citrónovou šťávou a ozdobené nasekanou chilli papričkou.