Garnáti s omáčkou romesco
Suroviny
- 60 g Paprika sterilovaná
- 900 g Garnát obecný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Rajčata
- 2 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mandle
- 0.2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1226 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 309 mg
- Draslík 413.9 mg
- Vláknina 2934.7 mg
- Vitamín A 2934.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Garnáty vyloupeme, ale necháme jim ocasy, vyjmeme tmavou žílu. Smícháme se 1/4 lžičky soli a dáme na 30 minut do lednice.
-
2
Omáčku si připravíme tak, že předehřejeme troubu na 200° C. Stroužky česneku zabalíme do alobalu a položíme spolu s rajčetem a chilli papričkou na plech a pečeme asi 12 minut ve vyhřáté troubě. Na ten samý plech rozprostřeme mandle a oříšky a pečeme další 3-5 minut. Necháme vychladnout.
-
3
Mandle a oříšky přesypeme do mixéru či kuchyňského robota a rozmixujeme najemno. Přidáme vymačkané stroužky česneku a rajče bez slupky. Chilli papričky nařízneme a zbavíme semen, dužinu přidáme do mixéru. Přidáme dosucha otřené nakládané papriky, přilijeme olej, ocet, sůl a 2 lžíce vody. Rozmixujeme dohladka, aby vznikla nadýchaná pěna. Necháme 30 minut odpočinout.
-
4
Ve větší pánvi rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme garnáty, dokud se nesvinou a trochu nezrůžoví. Podáváme s omáčkou, do níž je budeme namáčet.