Txangurro
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 30 g
- Sodík 675 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 100.5 mg
- Draslík 775.1 mg
- Vláknina 2849.2 mg
- Vitamín A 2849.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu se 3 lžícemi soli a opatrně vložíme kraby. Vaříme nezakryté asi 15 minut. Vyndáme a necháme 30 minut vystydnout. Vykrájíme maso z nohou. Do těla kraba uděláme díru, aniž poškodíme vrchní stranu krunýře, z níž se pokrm podává. Vodu, která se zachytí v misce, nevyléváme. Vykrájíme maso z krunýře, smícháme s masem z nohou a nadrobno nasekáme. Vybereme všechnu hnědou mázdru z klepet a smícháme s nasekaným masem.
-
2
V hluboké pánvi rozpálíme olej a 5-6 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne. Přidáme víno a propasírovaná rajčata, pomalu vaříme 3-4 minuty, poté přilijeme vývar z krabů a vaříme další 4 minuty. Přidáme krabí maso, sůl a estragon. Zvolna vaříme ještě 5 minut, dokud směs nezhoustne, česnek vyjmeme.
-
3
Schránky krabů dobře osušíme, lžící do nich nandáme směs z krabího masa a na povrchu uhladíme. Smícháme strouhanku s nasekanou petrželkou a nasypeme na plněné kraby. Poklademe plátky másla a pečeme 6-8 minut v troubě vyhřáté na 210° C, dokud se máslo nerozpustí a strouhanka nezhnědne. Podáváme horké.