Baskická polévka z mořských plodů
Suroviny
- 500 g Filé rybí
- 400 g Rajčata
- 300 g Mušle slávky
- 250 ml Víno bílé
- 30 ml Sherry brandy
- 60 ml Protlak rajčatový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Brambory
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer - nať
- 1 ks Mrkev kořen
- 8 ks Garnát obecný
- 3 stroužek Česnek
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 89 g
- Sodík 453 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 25.1 mg
- Draslík 928.2 mg
- Vláknina 11163.2 mg
- Vitamín A 11163.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, pórek, česnek, celer a smažíme 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kostičky brambor a přilijeme 1500 ml studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 8 minut, dokud nebudou brambory zpola vařené. Přimícháme kosti a odřezky z rybího masa, bobkový list a vaříme 8 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Slijeme, ale vývar nevyléváme. Vyndáme rybí kosti, bobkový list a poté brambory se zeleninou rozmixujeme spolu s uchovaným vývarem na husté pyré.
-
2
V jiném hrnci smícháme víno, brandy, krájená rajčata, protlak a přivedeme k varu. Přidáme černé mušle a vaříme pod pokličkou 3 minuty, dokud se neotevřou. Vyjmeme a zavřené vyhodíme.
-
3
Tekutinu, v níž jsme mušle vařili, přilijeme k zeleninovému pyré. Ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, garnáty a vaříme při střední teplotě 8 minut.
-
4
Na závěr přimícháme mušle s citrónovou šťávou a mírně prohřejeme. Dosolíme, přidáme chilli papričku a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme se smaženým chlebem a majonézou allioli.