Tuňákové empanadas
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Rajčata
- 85 g Tuňák v oleji
- 60 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Paprika sterilovaná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 24 g
- Sodík 2839 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 149 mg
- Draslík 475.9 mg
- Vláknina 12268 mg
- Vitamín A 12268 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku se solí, zapracujeme změklé máslo, vytvoříme drobenku. Ušleháme vejce s vínem, přilijeme ke směsi, utřeme do hladké směsi. Z těsta vytvarujeme kouli, přikryjeme plastovou fólií a dáme na 30 minut do lednice.
-
2
Náplň vyrobíme tak, že na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Vložíme protlak a krájená oloupaná rajčata z konzervy 10 minut povaříme, dokud směs nezíská kašovitou strukturu. Přidáme tuňáka z konzervy bez nálevu, pečené nebo nakládané papriky, petrželku a sůl.
-
3
Na vále vyválíme plát těsta o síle 2 mm. Vykrojíme 12 koleček s průměrem 10 cm. Do středu každého kolečka položíme lžíci náplně, přehneme, okraje potřeme vodou, stlačíme a slepíme. Tímto způsobem zpracujeme všechno těsto i náplň.
-
4
Taštičky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 190°C, dokud taštičky nezískají zlatavou barvu. Můžeme podávat teplé i studené.