Závin s mangoldem
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 125 g Máslo čerstvé
- 100 g Ořechy vlašské
- 175 g Sýr balkánský
- 800 g Mangold
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Mléko polotučné
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 892 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 69 g
- Sodík 792 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 842.8 mg
- Vláknina 13317.8 mg
- Vitamín A 13317.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.3 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mangold očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Pórkové cibulky nasekáme, balkánský sýr vidličkou rozmačkáme.
-
2
Rozehřejeme 3 lžíce másla a 3 lžíce oleje a opečeme na něm pórkové cibulky a nasekané ořechy. Přidáme mangold, podusíme 2 minuty, vmícháme 1 vejce, rozmačkaný sýr, papriku, sůl a pepř.
-
3
Zbylé rozpuštěné máslo smícháme s vejcem, 4 lžícemi mléka a olejem. Směsí potřeme listové těsto rozválené na pláty, dáme na sebe a rozválíme do obdélníku.
-
4
Ochucený mangold rozprostřeme na těsto, svineme do závinu a položíme na plech. Ve lžíci mléka rozšleháme žloutek a závin jím potřeme.
-
5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.