Dort oříškový z bílků
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 200 g Ořechy lískové
- 150 g Čokoláda mléčná
- 250 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr moučkový
- 4 kávová lžička Tuk rostlinný
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Cukr vanilka
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 57 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 244.1 mg
- Draslík 313.8 mg
- Vláknina 6149 mg
- Vitamín A 6149 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oříšky na sucho opražíme, v utěrce odrhneme slupky a nastrouháme nebo nameleme.
-
2
Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme nastrouhané oříšky.
-
3
Z pečicího papíru vystřihneme 4 stejně velké kruhy, pomastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na ně rozetřeme a upečeme. Pláty z papíru sejmeme ještě za tepla.
-
4
Během pečení připravíme krém. Čokoládu rozehřejeme a spolu se smetanou a žloutky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Následně ve studené lázni do vychlazení. Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech zašleháme vychladlý krém. Krémem spojíme pláty a povrch také potřeme. Dort podáváme řádně vychlazený.