Dort oříškový z bílků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Cukr krupice
  • 200 g Ořechy lískové
  • 150 g Čokoláda mléčná
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 4 kávová lžička Tuk rostlinný
  • 7 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Cukr vanilka
  • 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 89 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 244.1 mg
  • Draslík 313.8 mg
  • Vláknina 6149 mg
  • Vitamín A 6149 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oříšky na sucho opražíme, v utěrce odrhneme slupky a nastrouháme nebo nameleme.

  • 2

    Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme nastrouhané oříšky.

  • 3

    Z pečicího papíru vystřihneme 4 stejně velké kruhy, pomastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na ně rozetřeme a upečeme. Pláty z papíru sejmeme ještě za tepla.

  • 4

    Během pečení připravíme krém. Čokoládu rozehřejeme a spolu se smetanou a žloutky šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Následně ve studené lázni do vychlazení. Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech zašleháme vychladlý krém. Krémem spojíme pláty a povrch také potřeme. Dort podáváme řádně vychlazený.

Komentáře k receptu