Telecí maso s broskvemi a piniovými jádry
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 140 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Broskve
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Solamyl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Oříšky piniové
- 6 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 29 g
- Sodík 291 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 129 mg
- Draslík 1005 mg
- Vláknina 6674.1 mg
- Vitamín A 6674.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé broskve oloupeme tak, že je ponoříme na 30 sekund do horké vody. Vložíme do studené vody a necháme vystydnout, sloupneme. Překrojíme napůl a rozdělíme, vyndáme pecky a broskve vložíme do hluboké nádoby se sherry nebo brandy. Zamícháme, aby byly broskve ponořené.
-
2
Telecí řízky nakrájené z kýty rozklepeme paličkou nebo zploštíme válečkem. Rozpálíme olej a maso z obou stran opečeme. Zalijeme vínem, přidáme skořici, bobkový list, sůl, pepř a zakryjeme. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut, až je maso měkké.
-
3
Zatímco se maso vaří, rozpustíme v menší pánvi máslo a přidáme piniová jádra, za stálého míchání necháme zezlátnout. Vyjmeme a necháme okapat.
-
4
Když je maso hotové, vyndáme ho na talíř a uchováme teplé. Do výpeku přidáme solamyl smíchaný s vodou a přivedeme k varu, necháme zhoustnout.
-
5
Broskve vyjmeme z brandy a nakrájíme na plátky, přidáme i s brandy k omáčce a přivedeme k varu. Na prudkém plameni vaříme asi 1 minutu, můžeme přisladit. Broskve s omáčkou nalijeme na porce masa a posypeme opečenými jádry. Ihned podáváme.