Kuře se šafránovou rýží a hráškem
Suroviny
- 1500 g Kuře
- 300 g Rýže loupaná
- 180 g Hrášek
- 700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 8 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1193 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 61 g
- Sodík 481 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 281.3 mg
- Draslík 1328.4 mg
- Vláknina 14208 mg
- Vitamín A 14208 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozpálíme olej, naporcované kuře osolíme, opepříme a vložíme do horkého tuku kůží dolů. Pečeme na mírném ohni a často obracíme. Hotové vyjmeme.
-
2
Do výpeku dáme najemno nasekanou cibuli a necháme změknout, né zhnědnout. Přidáme papriku a vaříme asi 2 minuty, mícháme, dokud paprika nepustí barvu, přidáme utřený česnek a loupaná rajčata.
-
3
Na prudkém ohni vaříme 5 minut, aby se odpařila voda z rajčat. Hotová směs by měla mít konzistenci krému. Přidáme rýži, vodu, šafrán a dobře promícháme.
-
4
Maso vrátíme na pánev a přivedeme k varu. Oheň stáhneme, zakryjeme a dusíme asi 20 minut. Maso vyjmeme a přidáme mražený hrášek a petrželku. Vaříme ještě 5-10 minut, dokud rýže není měkká. Před podáváním vmícháme kousky masa.