Vepřové maso na sherry s fíky
Suroviny
- 900 g Vepřová plec
- 280 ml Hovězí vývar základní
- 140 ml Sherry brandy
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Fíky čerstvé
- 1 špetka Skořice mletá
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 58 g
- Sodík 534 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 177.8 mg
- Draslík 1102.9 mg
- Vláknina 12003.8 mg
- Vitamín A 12003.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranč dobře umyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Vepřové příčně nařežeme na plátky o síle 1,2 cm. Máslo rozpálíme ve větší pánvi a maso v něm z obou stran opečeme.
-
2
Slijeme většinu tuku a přilijeme sherry, přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a tymián, přivedeme k varu, stáhneme teplotu, zakryjeme a pomalu vaříme asi 30 minut, dokud maso nezměkne.
-
3
Hotové maso vyjmeme z pánve a šťávu trochu vyvaříme, přidáme pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu smícháme se škrobem. Zalijeme trochou horké šťávy a vrátíme zpět do pánve, za stálého šlehání přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Vmícháme skořici, sůl a pepř, maso vrátíme do pánve a necháme prohřát.
-
4
Velké fíky rozkrájíme podélně, malé na čtvrtiny, maso upravíme na talíř a přelijeme omáčkou. Ozdobíme fíky a podáváme.