Vepřové maso s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Rajčata
- 50 g Šunka dušená
- 1500 g Vepřové maso libové
- 60 g Olivy černé
- 200 ml Voda pitná
- 180 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 696 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 50 g
- Sodík 317 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 252.6 mg
- Vláknina 3251 mg
- Vitamín A 3251 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6325.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Libové vepřové maso nakrájíme na 1,2 cm silné plátky. Sůl, pepř a mouku smícháme a ve směsi obalíme maso.
-
2
Ve větší pánvi rozpálíme olej a maso opečeme ze všech stran. Dáme jej na talíř. Do výpeku přidáme cibuli, nakrájenou na tenké plátky, a na mírném ohni opékáme asi 5 minut, dokud nezměkne. Nesmí zhnědnout! Přidáme nakrájená rajčata, víno, vývar a přivedeme k varu.
-
3
Maso vrátíme na pánev, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 40 minut, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podléváme šťávou z rajčat.
-
4
Mezitím uvařené vajíčko na tvrdo překrojíme napůl a vydlabeme žloutek. Bílek nakrájíme na nudličky. Pět minut před koncem vaření přidáme do omáčky nastrouhanou šunku, na plátky nasekané olivy a petrželku.
-
5
Plátky masa upravíme na talíře a zalijeme omáčkou. Žloutky propasírujeme a ozdobíme jimi povrch pokrmu. Ihned podáváme.