Marinovaný pstruh s vaječnou omáčkou
Suroviny
- 6 g Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Máta
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Pstruh
- 6 polévková lžíce Víno červené
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 28 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 422.7 mg
- Draslík 1138.4 mg
- Vláknina 8239.6 mg
- Vitamín A 8239.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pstruhy vložíme do pekáče a zalijeme vínem, olejem, vodou a přidáme utřený česnek a polovinu nasekaných bylinek. Posypeme celým pepřem, solí a rybu několikrát otočíme, aby se dobře obalila v marinádě. Necháme ji při pokojové teplotě asi 30 minut odležet.
-
2
Pekáč s rybami dáme na oheň, přivedeme k varu a stáhneme. Zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut. Dáme na talíř, z jedné strany stáhneme kůži, přikryjeme a udržujeme teplé.
-
3
Tekutinu, v níž jsme vařili rybu, přecedíme do hrnce s dvojitým dnem a bylinky vyjmeme. Smícháme asi 3 lžíce této směsi s vaječnými žloutky a vlijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Nevaříme! Přidáme nasekané bylinky a podle chuti okořeníme pepřem a solí.
-
4
Hotovou omáčku nalijeme na rybu a ozdobíme plátky citrónu, zbytek omáčky podáváme zvlášť.