Telecí ragú marengo
Suroviny
- 1500 g Telecí maso přední
- 225 g Rajčata
- 120 g Žampiony čerstvé
- 45 g Máslo čerstvé
- 280 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Citrony
- 0.5 stroužek Česnek
- 1.12 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Víno bílé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 24 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 404 mg
- Draslík 1177.6 mg
- Vláknina 3501.8 mg
- Vitamín A 3501.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kousky libového masa obalíme v mouce smíchané se solí a pepřem. Opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran, vyjmeme a dáme stranou.
-
2
Do výpeku na pánev přidáme na jemno nakrájenou šalotku a utřený česnek, snížíme teplotu, smažíme do změknutí, cibuli nenecháme zhnědnout. Maso vrátíme na pánev, přilijeme víno, vývar, sterilovaná, rozmačkaná rajčata, svazek bylinek a 2 proužky citrónové kůry. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C asi po dobu 75 minut, dokud maso nezměkne.
-
3
Na další pánvi rozpustíme máslo, přidáme pokrájené žampióny a smažíme 2 - 3 minuty. Když je maso hotové, slijeme přebytečný tuk a přidáme žampióny i s máslem, na kterém se smažili. Pečeme ještě 10 - 15 minut, poté odstraníme svazek bylinek a proužky citrónové kůry.
-
4
Maso a žampióny přendáme na talíř nebo mísu, omáčku prudkým varem vyvaříme na 430 ml, dochutíme a nalijeme na maso, můžeme posypat petrželí. Podáváme s vařenými brambory, těstovinami nebo rýží.