Vepřové filé na sušených švestkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Švestky
  • 300 g Vepřové maso libové
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 570 ml Víno bílé
  • 280 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 442 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 66.8 mg
  • Draslík 278.8 mg
  • Vláknina 3252.8 mg
  • Vitamín A 3252.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1910.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené, vypeckované švestky máčíme asi hodinu v bílém víně, potom je dáme do trouby, vyhřáté na nízkou teplotu, aby více změkly. Pokud máme švestky dostatečně měkké, máčíme jen 20 minut a nedáváme do trouby.

  • 2

    Malé vepřové plátky šikmo nakrájíme na 2,5 cm silné kousky a dlaní zploštíme. Obalíme v mouce, smažíme na rozpáleném másle po obou stranách do zhnědnutí.

  • 3

    Přilijeme polovinu tekutiny, ve které jsme namáčeli švestky, zakryjeme a na středním plameni vaříme asi 45 minut. Můžeme podlít tekutinou ze švestek. Když je maso měkké, slijeme tekutinu do hrnce a přivedeme k varu. Asi 15 minut necháme odpařit a přidáme rybízovou marmeládu. Necháme rozpustit, za stálého míchání přilijeme smetanu.

  • 4

    Omáčku přivedeme k varu, vaříme do zhoustnutí, polijeme jí maso a ohřejeme. Přidáme švestky a přendáme na talíř, můžeme posypat nasekanou petrželí.

Komentáře k receptu