Hrášková polévka s kysaným zelím
Suroviny
- 450 g Hrášek mražený
- 375 g Zelí kysané
- 150 g Losos uzený
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 kávová lžička Křen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 l Vývar slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 297 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1182 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 51.1 mg
- Draslík 579.9 mg
- Vláknina 15050.2 mg
- Vitamín A 15050.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a necháme zesklovatět na másle. Přidáme mražený hrášek, přilijeme vývar a vaříme asi 30 minut. Poté polévku rozmixujeme, přilijeme smetanu a uvedeme do varu. Přidáme nastrouhaný křen, podle chuti osolíme a opepříme.
-
2
Nakonec do polévky přidáme překrájené kysané zelí a vaříme ještě 10 minut těsně pod bodem varu. Podle potřeby přisolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem.
-
3
Polévku rozdělíme do talířů, do každé porce přidáme na nudličky nakrájené plátky uzeného lososa a nakrájenou pažitku.