Venkovská paštika
Suroviny
- 340 g Játra vepřová
- 340 g Vepřové maso mleté
- 120 g Telecí maso mleté
- 225 g Vepřový bok uzený
- 225 g Slanina vepřová
- 120 g Vepřový jazyk uzený
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Martell cognac
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 26 g
- Sodík 764 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 179.4 mg
- Draslík 500 mg
- Vláknina 199.7 mg
- Vitamín A 199.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Játra bez blan a kanálků rozmixujeme na hrubo. Přidáme hrubě pomletá masa, špek, nadrobno pokrájenou šalotku, utřený česnek, koňak, koření a vše promícháme.
-
2
Plátky slaniny roztáhneme a vyložíme jimi zapékací mísu. Jazyk nakrájíme na malé kostičky a spolu se smetanou vmícháme do směsi, zatlačíme do mísy. Navrch položíme bobkový list. Přesahující plátky slaniny přehneme.
-
3
Mísu přikryjeme dvěma vrstvami alobalu nebo těsnící poklicí a dáme do pečící nádoby s vlažnou vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky mísy. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 2 hodiny. Vyndáme a odkryjeme.
-
4
Na mísu položíme nový alobal, zatížíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté ji dáme stále zatíženou do lednice.
-
5
Před podáváním sundáme alobal a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s pečivem nebo salátem.