Dušené zelí s jehněčím masem
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Rajčata
- 500 g Jehněčí kýta
- 60 g Olivy černé
- 125 ml Víno bílé
- 125 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 564 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 43 g
- Sodík 741 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 116.1 mg
- Draslík 759 mg
- Vláknina 3914.8 mg
- Vitamín A 3914.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na jemno nakrouháme.
-
2
Omytou jehněčí kýtu pokrájíme na kostky a opečeme v pánvi na rozehřátém másle po všech stranách. Vyjmeme z pánve, udržujeme v teple.
-
3
Zelí, na nudličky nakrájenou slaninu a rozmarýn vložíme do výpeku a krátce osmahneme. Přidáme prolisovaný česnek, olivy a zamícháme. Zalijeme vývarem, vínem a balsamicem. Pod pokličkou zvolna dusíme asi 12 minut.
-
4
Nakonec přidáme maso a omytá, na kostičky rozkrájená rajčata, dusíme ještě 5 minut. Zelí osolíme, opepříme a osladíme.