Nákyp rýžový s tvarohem
Suroviny
- 200 g Kompot meruňkový
- 200 g Kompot švestkový
- 115 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže loupaná
- 250 g Tvaroh tučný
- 40 g Cukr krupice
- 2 ks Jablka
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Ořechy lískové pražené
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 l Mléko bio čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 922 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 46 g
- Sodík 196 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 247.7 mg
- Draslík 353.2 mg
- Vláknina 9556 mg
- Vitamín A 9556 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 221.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži vypereme, spaříme, uvaříme v 1 lžičkou cukru oslazeném mléce na kaši.
-
2
Máslo utřeme se žloutky a cukrem (2 lžíce) do pěny, přimícháme tvaroh, směs okořeníme citrónovou kůrou a vmícháme tuhý sníh z bílků.
-
3
Nákypovou formu vymastíme lžící másla, vysypeme strouhankou, vrstvíme do ní kaši, plátky jablka, kompotované ovoce a tvarohovou směs. Nákyp pečeme 30–40 minut. Před dokončením potřeme povrch nákypu tuhým, lžící cukru oslazeným sněhem ze dvou bílků a posypeme opraženými drcenými oříšky (můžeme vynechat).