Velikonoční dort s pomeranči
Suroviny
- 80 g Cukr krupice
- 80 g Mouka polohrubá
- 150 g Mascarpone
- 100 g Marmeláda meruňková
- 80 g Mák mletý
- 75 ml Voda pitná
- 20 ml Likér pomerančový
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 6 ks Pomeranče
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Pistácie
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 17 g
- Sodík 33 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 114.7 mg
- Draslík 288.5 mg
- Vláknina 8327.9 mg
- Vitamín A 8327.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze žloutků, 75 ml teplé vody a cukru ušleháme pěnu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mákem, skořicí a zázvorem a střídavě se sněhem ušlehaným z bílků zapracujeme do pěny.
-
2
Dortovou formu vymažeme máslem, naplníme těstem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Po vychladnutí korpus rozkrojíme.
-
3
Oloupané pomeranče nakrájíme na kostičky a 12 dílků ponecháme stranou. Mascarpone, likér a třtinový cukr utřeme dohladka a vmícháme nakrájené pomeranče. Spodní díl upečeného korpusu potřeme marmeládou a mascarponovým krémem a přiložíme vrchní díl.
-
4
Smetanu dotuha ušleháme a potřeme jí celý povrch dortu. Ozdobíme šlehačkovými kopečky, dílky pomeranče a posypeme nasekanými pistáciemi.