Smetanový krém s karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Cukr krupice
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Jahody zahradní
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Pistácie
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 619 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 57 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 567.9 mg
  • Draslík 262.9 mg
  • Vláknina 14272.5 mg
  • Vitamín A 14272.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko a smetanu vlijeme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vydlabeme dřeň. Smícháme se skořicí a oloupanými slupkami z poloviny pomeranče, vložíme do smetany s mlékem a zvolna přivedeme k varu.

  • 2

    Vejce, žloutky a 80 g cukru umícháme v nerezové míse do krému. Smetanový základ prolijeme přes síto a postupně vmícháme do vaječného krému.

  • 3

    Mísu postavíme do horké vodní lázně a obsah našleháme do husté hmoty. Naplníme ji do misek a necháme vychladnout.

  • 4

    Ze 100 g cukru a 100 ml vody připravíme karamel, nalijeme jej na krém a necháme asi 1 hodinu v chladničce.

  • 5

    Před podáváním dezert ozdobíme půlkami jahod a nasekanými pistáciemi.

Komentáře k receptu