Mrkvový koláč s gorgonzolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 125 g Sýr Gorgonzola
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 785 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 298 g
  • Sodík 731 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 267.8 mg
  • Draslík 172.5 mg
  • Vláknina 15249.5 mg
  • Vitamín A 15249.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 77.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, studeného másla, 1 vejce a špetky soli rychle vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.

  • 2

    Mrkev oloupeme a podélně nakrájíme na nudličky. Povaříme 3 minuty, zchladíme a necháme okapat.

  • 3

    Smetanu rozšleháme se 2 vejci a vmícháme rozmačkaný sýr. Výrazně osolíme a opepříme.

  • 4

    Těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu o průměru 26 cm. Na těsto hvězdicovitě rozložíme mrkev a zalijeme připravenou sýrovou omáčkou. Povrch posypeme slunečnicovými semínky a koláč pečeme asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení ozdobíme lístky tymiánu a podáváme.

Komentáře k receptu