Mrkvový koláč s gorgonzolou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 125 g Sýr Gorgonzola
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 298 g
- Sodík 731 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 267.8 mg
- Draslík 172.5 mg
- Vláknina 15249.5 mg
- Vitamín A 15249.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, studeného másla, 1 vejce a špetky soli rychle vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.
-
2
Mrkev oloupeme a podélně nakrájíme na nudličky. Povaříme 3 minuty, zchladíme a necháme okapat.
-
3
Smetanu rozšleháme se 2 vejci a vmícháme rozmačkaný sýr. Výrazně osolíme a opepříme.
-
4
Těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu o průměru 26 cm. Na těsto hvězdicovitě rozložíme mrkev a zalijeme připravenou sýrovou omáčkou. Povrch posypeme slunečnicovými semínky a koláč pečeme asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení ozdobíme lístky tymiánu a podáváme.