Telecí kýta s hruškami a fíky
Suroviny
- 250 g Cibule
- 1000 g Telecí kýta
- 25 g Marmeláda šípková
- 250 g Hříbky čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Solamyl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 3 ks Hrušky
- 3 ks Fíky čerstvé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.43 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 98 g
- Sodík 605 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 198.1 mg
- Draslík 2075.5 mg
- Vláknina 20182.2 mg
- Vitamín A 20182.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na čtvrtky, mrkev, celer a rajčata oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a celer. Vše osmahneme. Okořeníme snítkou rozmarýnu, přilijeme 175 ml vína, přidáme rajčata a pod pokličkou pečeme v troubě při 200 stupních Celsia asi 90 minut. Podle potřeby podléváme vývarem.
-
3
Omyté hrušky nakrájíme na plátky, fíky nakrájíme na čtvrtky. Pečené maso zabalíme do fólie a necháme na teplém místě. Omáčku propasírujeme sítem, ochutíme šípkovou marmeládou a zahustíme Solamylem.
-
4
Očištěné houby opečeme na 2 lžících oleje. Přidáme ovoce, zalijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.