Rajčatová polévka se šunkou a bazalkou
Suroviny
- 10 g Bazalka
- 50 g Šunka dušená
- 600 ml Vývar zeleninový
- 20 ml Vodka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 175 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 7 g
- Sodík 905 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 12.9 mg
- Draslík 454.7 mg
- Vláknina 5694.8 mg
- Vitamín A 5694.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme zrnek a dužinu nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a zamícháme rajčatový protlak. Podle chuti přisladíme, vmícháme nasekanou bazalku a zalijeme vývarem. Vše vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.
-
3
Do polévky přidáme šunku nakrájenou na kostičky a vodku. Polévku nalijeme do talířů a každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany a lístkem bazalky.