Telecí kýta s chřestem
Suroviny
- 200 g Cibule
- 600 g Telecí kýta
- 2000 g Chřest bílý
- 150 g Máslo čerstvé
- 70 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Estragon
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.47 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 47 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 366.4 mg
- Draslík 1709.5 mg
- Vláknina 23183.1 mg
- Vitamín A 23183.1 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.5 mg
- Vitamín E 6.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, oloupeme a odstraníme dřevnaté konce. Výhonky vaříme v osolené vodě s cukrem asi 15 minut.
-
2
Rozehřejeme máslo, sebereme pěnu a necháme vychladnout. V horké vodní lázni utřeme žloutky s vínem, citronovou šťávou, solí, bílým a cayenským pepřem do krému, vyjmeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Ještě prošleháme ve vodní lázni a přidáme ušlehanou smetanu.
-
3
Kýtu omyjeme, osolíme, opepříme a vcelku opékáme s cibulí a bobkovými listy na rozehřátém oleji 10 - 15 minut. Potom maso na 10 minut zabalíme do alobalu.
-
4
Kýtu nakrájíme na porce a podáváme s chřestem a omáčkou. Ozdobíme lístky estragonu.