Jablečné řízky
Suroviny
- 800 g Vepřová kýta
- 250 g Hrachové lusky
- 50 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Hořčice kremžská
- 2 ks Jablka
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Calvados
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 919 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 60 g
- Sodík 338 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 158 mg
- Draslík 907.5 mg
- Vláknina 17419.8 mg
- Vitamín A 17419.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka a povaříme 5 minut v osolené vodě. Vyjmeme ji a necháme okapat. Hrachové lusky omyjeme, povaříme asi 4 minuty a slijeme. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na dílky.
-
2
Omyté maso nakrájíme na malé řízky, opepříme je a opékáme na 2 lžících másla a oleji po každé straně asi 2 minuty. Vyjmeme je, osolíme a necháme na teplém místě.
-
3
Na výpeku opečeme oloupanou, na dílky nakrájenou cibuli, přidáme jablka a osmahneme. Vmícháme hořčici, cukr a calvados. Nakonec vložíme do omáčky řízky.
-
4
Mrkev a hrachové lusky opečeme na 2 lžících másla a podle chuti osolíme. Podáváme s řízky a omáčkou.