Rizoto s rajčaty a olivami
Suroviny
- 400 g Rýže loupaná
- 250 g Rajčata
- 100 g Olivy černé
- 50 g Sýr Parmezán
- 750 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1504 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 23.9 mg
- Draslík 595.3 mg
- Vláknina 14407.2 mg
- Vitamín A 14407.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme propláchnutou rýži a necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, vínem a vaříme 20 minut, dokud se tekutina nevsákne do rýže.
-
2
Po 10 minutách varu přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata a vypeckované, na čtvrtky nakrájené olivy.
-
3
Nakonec do rizota vmícháme 30 g nastrouhaného sýru spolu s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Povrch posypeme zbylým sýrem a ozdobíme rozmarýnem a bazalkou.