Platýs s rýží a cuketami
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
- 600 g Platýz - filety
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 10 g
- Sodík 326 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 91.8 mg
- Draslík 667.3 mg
- Vláknina 4620 mg
- Vitamín A 4620 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou rýži uvaříme v 500 ml osolené vody, 5 minut před koncem varu přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou papriku.
-
2
Omyté cukety pokrájíme na nudličky a necháme blanšírovat v osolené vodě asi 3 minuty.
-
3
Rozpustíme 3 lžíce másla, vmícháme hořčici a zvolna přiléváme smetanu. Omáčku dochutíme pepřem a špetkou cayenského pepře.
-
4
Filety omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na zbylém másle.
-
5
Připravenou cuketu osmažíme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme a ochutíme lístky bazalky.
-
6
Na talíře upravíme porce ryby, cuketu, rýži a přelijeme omáčkou.