Přírodní vepřový řízek na šalvěji
Suroviny
- 200 g Hlíva ústřičná
- 250 g Nudle široké
- 600 g Vepřová kýta
- 20 ml Olej olivový
- 80 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Pórek
- 5 ks Rajčata
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 0.25 šálek Šalvěj čerstvá
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Koření grilovací
- 3 polévková lžíce Mascarpone
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 966 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 56 g
- Sodík 330 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 118.7 mg
- Draslík 1088.2 mg
- Vláknina 18335 mg
- Vitamín A 18335 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Široké nudle uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme je (75 ml vody odložíme) a necháme okapat. Odloženou vodu z nudlí smícháme s krémovým sýrem a promícháme s vařenými nudlemi.
-
2
Rajčata, pórek a hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme polovinu rostlinného oleje a opečeme na něm hlívu a pórek. Omyté cukety nakrájíme na plátky a vše smícháme s rajčaty a nudlemi. Osolíme, opepříme a okyselíme lžící citronové šťávy.
-
3
Omyté maso nakrájíme na 8 tenkých řízků, obalíme je ve směsi grilovacího koření, potřeme olivovým olejem a necháme odležet.
-
4
Na každý řízek připíchneme šalvějový lístek a maso opékáme na zbylém oleji asi 3 minuty. Výpek zředíme vínem a 2 lžícemi citronové šťávy.
-
5
Řízky podáváme s nudlovým salátem, ozdobené dílkem citronu a čerstvou šalvějí.