Jablečná polévka s krutonky
Suroviny
- 100 g Chléb pšeničný (bílý)
- 250 g Jablka
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Slanina vepřová
- 1.77 g Sádlo škvařené
- 100 g Paprika zelená
- 100 g Paprika červená
- 100 g Okurka salátová
- 600 ml Vývar z hovězích kostí
- 100 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 325 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 20 g
- Sodík 997 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 33.7 mg
- Draslík 944.3 mg
- Vláknina 7191.3 mg
- Vitamín A 7191.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme sádlo, opečeme na něm slaninu nakrájenou na kostičky, nasekanou cibuli a česnek. Přidáme očištěné, na kostičky pokrájené papriky, okurku a jablka rozkrájená na hranolky. Podusíme 2 - 3 minuty, přisypeme mletou papriku, ještě krátce dusíme. Přilijeme vývar a vaříme 20 minut. Podle chuti osolíme, opepříme.
-
2
Chléb zbavený kůrky krájíme na kostičky a opečeme v pánvi na másle do zlatova. Kostičky vyjmeme a osolíme.
-
3
Do smetany vmícháme sůl a pepř. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme kopečkem smetany. Posypeme krutonky a nasekanou pažitkou.