Zelná polévka s masovými knedlíčky
Suroviny
- 250 g Maso mleté - mix
- 200 g Brambory
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 3 ks Cukr kostkový
- 4 ks Pepř černý celý
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Libeček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Tymián sušený
- 1.5 l Vývar z hovězích kostí
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 0.18 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1447 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 80.6 mg
- Draslík 2440.3 mg
- Vláknina 29258.9 mg
- Vitamín A 29258.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemli rozlámeme a zalijeme studenou vodou. K mletému masu přidáme vejce, sůl, vymačkanou žemli, koření a nasekanou nať. Vše dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
-
2
Ze směsi tvarujeme malé knedlíčky, které necháme v chladu odležet.
-
3
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené zeli, sůl, cukr a koření. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Koření vyjmeme.
-
4
Ve zbylém vývaru uvaříme brambory, přidáme je k zelí, vložíme masové knedlíčky a povaříme ještě 10 minut. Nakonec do polévky přilijeme sójovou omáčku.