Platýz na šampaňském

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Platýz - filety
  • 600 g Mrkev kořen
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Bobkový list
  • 8 ks Cibulka jarní
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 0.5 l Víno šumivé (sekt)
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 673 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 372 g
  • Sodík 299 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 616.4 mg
  • Draslík 1170.8 mg
  • Vláknina 43696.1 mg
  • Vitamín A 43696.1 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.9 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1587.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Filety z platýze omyjeme a osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli uležet.

  • 2

    Oloupanou cibuli jemně nasekáme a osmahneme na másle. Přidáme filety, pepř, bobkový list, vše zalijeme sektem. Zvolna dusíme pod poklicí asi 12 minut do měkka.

  • 3

    Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu zbylý tuk s 1/8l osolené vody, přidáme zeleninu a dusíme 10 minut.

  • 4

    Filety vyjmeme z marinády, odstraníme tmavou kůži, položíme na plochou mísu.

  • 5

    Z marinády odebereme koření, vlijeme žloutky a ve vodní lázni směs ušleháme do pěny. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem, nakonec vmícháme smetanu.

  • 6

    Na míse upravíme filety se zeleninou a trochou omáčky. Větší část omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.

Komentáře k receptu