Platýz na šampaňském
Suroviny
- 250 g Platýz - filety
- 600 g Mrkev kořen
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Cibulka jarní
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř bílý
- 0.5 l Víno šumivé (sekt)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 372 g
- Sodík 299 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 616.4 mg
- Draslík 1170.8 mg
- Vláknina 43696.1 mg
- Vitamín A 43696.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.9 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1587.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z platýze omyjeme a osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli uležet.
-
2
Oloupanou cibuli jemně nasekáme a osmahneme na másle. Přidáme filety, pepř, bobkový list, vše zalijeme sektem. Zvolna dusíme pod poklicí asi 12 minut do měkka.
-
3
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu zbylý tuk s 1/8l osolené vody, přidáme zeleninu a dusíme 10 minut.
-
4
Filety vyjmeme z marinády, odstraníme tmavou kůži, položíme na plochou mísu.
-
5
Z marinády odebereme koření, vlijeme žloutky a ve vodní lázni směs ušleháme do pěny. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem, nakonec vmícháme smetanu.
-
6
Na míse upravíme filety se zeleninou a trochou omáčky. Větší část omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.