Rassolnik z ledvinek
Suroviny
- 300 g Vepřové ledvinky
- 300 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Okurky nakládané
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 4 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Krupky trhané
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 246 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 70 g
- Sodík 2383 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 185.5 mg
- Draslík 758.2 mg
- Vláknina 12182.3 mg
- Vitamín A 12182.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové ledvinky zbavíme tuku a žilek, dobře je propereme, zalijeme je litrem vody, půl hodiny je povaříme a pak nakrájíme na kousky.
-
2
Mezitím si připravíme krupky. Nejprve je propláchneme studenou vodou, potom vařící a v té je necháme půl hodiny spařit, při čemž dvakrát vodu vyměníme. Větší nakládané okurky nakrájíme na kousky, zalijeme je 150 ml vařící vody, 5 minut povaříme, přilijeme 150 ml okurkového nálevu a ještě 10 minut vaříme.
-
3
Nakrájené předvařené ledvinky vhodíme do 1,5 l vařící vody, vaříme půl hodiny, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, menší celer, petržel a spařené krupky, za dalších 10 minut na kostky nakrájené brambory a nasekanou cibulku.
-
4
Když jsou brambory měkké, přidáme okurky i s nálevem, polévku osolíme, okořeníme bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a ještě 15 minut povaříme. Nakonec přidáme sekanou petrželku s koprem a stáhneme z ohně.
-
5
Rassolnik podáváme se zakysanou smetanou, kterou přidáváme až do talířů.