Játrová paštika pečená v terině
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
- 250 g Vepřové maso libové
- 20 g Máslo čerstvé
- 300 g Anglická slanina
- 2 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 888 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 320 g
- Sodík 1283 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 661.6 mg
- Draslík 651.8 mg
- Vláknina 12303.6 mg
- Vitamín A 12303.6 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1618.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá vepřová játra, vepřové maso a prorostlou slaninu pokrájíme na kousky a dvakrát přemeleme na masovém strojku. Pomletou směs dáme do mísy, osolíme a výrazně opepříme.
-
2
Cibuli a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém másle dáme zpěnit pokrájenou cibuli s mrkví, zakryjeme pokličkou a chvíli dusíme. Pak k zelenině přidáme petrželku, vajíčka, mleté maso a důkladně vše promícháme. Dochutíme červeným vínem Madeirou a bílým vínem.
-
3
Vezmeme formu na terinu, vymažeme ji olejem a naplníme játrovou paštikou. Terinu zakryjeme víkem a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Hrnec pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C a paštiku pečeme 90 minut.
-
4
Upečenou terinu necháme vychladnout, pak nakrájíme porce a podáváme ji jako předkrm s čerstvou zeleninou.