Makaronový nákyp se šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 500 g Špagety, Makarony
  • 200 g Šunka dušená
  • 100 g Gouda
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Omáčka bešamelová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1040 kcal
  • Sacharidy 133 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 217 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 94 g
  • Cholesterol 29.7 mg
  • Draslík 304.2 mg
  • Vláknina 8291.8 mg
  • Vitamín A 8291.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Předehřejeme troubu na 225ºC (horkovzdušnou troubu na 200ºC). Sýr goudu nastrouháme nahrubo. Šunku nakrájíme na kostičky. Do bešamelové omáčky přidáme mléko, převaříme, vmícháme sýr a pokud je potřeba, dochutíme solí a pepřem. Olejem vymažeme zapékací mísu a střídavě ji vykládáme makarony a šunkou, každou vrstvu při tom přeléváme omáčkou.

  • 3

    Nakonec celý nákyp přelijeme zbylou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Zapékáme asi 20 minut na 2. liště odspoda.

  • 4

    Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme.

  • 5

    Hotový nákyp vyjemem, naporcujeme na talíře a podáváme posypaný petrželkou.

Komentáře k receptu