Makaronový nákyp se šunkou
Suroviny
- 200 g Sýr smetanový tavený 45%
- 500 g Špagety, Makarony
- 200 g Šunka dušená
- 100 g Gouda
- 150 ml Mléko polotučné
- 250 ml Omáčka bešamelová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1040 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 35 g
- Sodík 217 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 29.7 mg
- Draslík 304.2 mg
- Vláknina 8291.8 mg
- Vitamín A 8291.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
-
2
Předehřejeme troubu na 225ºC (horkovzdušnou troubu na 200ºC). Sýr goudu nastrouháme nahrubo. Šunku nakrájíme na kostičky. Do bešamelové omáčky přidáme mléko, převaříme, vmícháme sýr a pokud je potřeba, dochutíme solí a pepřem. Olejem vymažeme zapékací mísu a střídavě ji vykládáme makarony a šunkou, každou vrstvu při tom přeléváme omáčkou.
-
3
Nakonec celý nákyp přelijeme zbylou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Zapékáme asi 20 minut na 2. liště odspoda.
-
4
Petrželku opláchneme, osušíme a nasekáme.
-
5
Hotový nákyp vyjemem, naporcujeme na talíře a podáváme posypaný petrželkou.