Špagety s citronovo-smetanovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 g Šunka uzená
  • 400 g Špagety
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pórek
  • 0.5 hrst Petržel - nať
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 0.125 l Vývar telecí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 690 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 47.3 mg
  • Draslík 211.1 mg
  • Vláknina 5739 mg
  • Vitamín A 5739 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.

  • 2

    Citron důkladně omyjeme v horké vodě, osušíme, odřízneme tenkou vrstvu kůry a najemno nastrouháme. Z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Oloupaný česnek a opláchnutou petrželku najemno nasekáme. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Ze šunky odstraníme tučné okraje a pokrájíme ji na kostičky.

  • 3

    Rozpálíme olej s máslem a orestujeme na něm krátce, cca 1–2 min, česnek, petrželku a pórek. Přidáme šunku, citronovou šťávu a krátce podusíme. Poté zalijeme vývarem, smetanou a povaříme 3–5 min do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou.

  • 4

    Těstoviny slijeme, necháme krátce okapat, promícháme s omáčkou, rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Komentáře k receptu