Špagety s citronovo-smetanovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 100 g Šunka uzená
- 400 g Špagety
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pórek
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.125 l Vývar telecí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 25 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 47.3 mg
- Draslík 211.1 mg
- Vláknina 5739 mg
- Vitamín A 5739 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
-
2
Citron důkladně omyjeme v horké vodě, osušíme, odřízneme tenkou vrstvu kůry a najemno nastrouháme. Z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Oloupaný česnek a opláchnutou petrželku najemno nasekáme. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Ze šunky odstraníme tučné okraje a pokrájíme ji na kostičky.
-
3
Rozpálíme olej s máslem a orestujeme na něm krátce, cca 1–2 min, česnek, petrželku a pórek. Přidáme šunku, citronovou šťávu a krátce podusíme. Poté zalijeme vývarem, smetanou a povaříme 3–5 min do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou.
-
4
Těstoviny slijeme, necháme krátce okapat, promícháme s omáčkou, rozdělíme na talíře a ihned podáváme.