Pomerančový dresink k salátu z chřestu a cukrových lusků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 200 g Hrachové lusky
  • 5 g Sůl
  • 5 g Cukr krupice
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 40 g Kerblík
  • 125 g Šunka dušená
  • 80 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 2 ks Pomeranče
  • 4 polévková lžíce Dýňová semínka
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 416 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 498 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 18.9 mg
  • Draslík 1096.1 mg
  • Vláknina 16584.5 mg
  • Vitamín A 16584.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98.3 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest pečlivě oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Očistíme a opláchneme cukrové lusky a příčně je rozpůlíme. Chřest uvaříme v osolené vodě s přídavkem cukru a másla tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme na sítu okapat. Trochu vývaru si odložíme stranou. Šunku nakrájíme na nudličky. Dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Pomeranče omyjeme v horké vodě, osušíme a z jednoho plodu oloupeme škrabkou kůru. Oba pomeranče pak pečlivě zbavíme hořké bílé slupky a rozebereme na dílky. Šťávu zachytíme. Smícháme pomerančovou a citronovou šťávu, sůl, pepř, olej a trochu vývaru z chřestu a vymícháme hladký krém. Chřest, cukrové lusky, šunku, dýňová semínka a dílky pomeranče upravíme na mísu. Posypeme proužky pomerančové kůry a pokapeme dresinkem. Ozdobíme česnekem medvědím nebo kerblíkem.

Komentáře k receptu