Chodský bažant obalený slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 400 g Rýže dušená
  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Bažant obecný
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 966 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 599 mg
  • Bílkoviny 92 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 294.8 mg
  • Draslík 1011.6 mg
  • Vláknina 1491.2 mg
  • Vitamín A 1491.2 mg
  • Vitamín B6 2.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykuchaného bažanta necháme několik dní v chladu uležet. Po 2-3 dnech bažanta nasucho oškubeme, opálíme chmýří, očistíme a důkladně omyjeme. Odřízneme hlavu, bažanta osolíme zevnitř i z venku, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme ho do dlouhých plátků slanin, které zachytíme silnější nití.

  • 2

    Bažanta dáme na pekáč, podlijeme horkou vodou, přiložíme bobkové listy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Bažanta pečeme přibližně 80-90 minut, průběžně ho poléváme výpekem. Když je bažant téměř upečený, odstraníme z něj nitě, slaninu, bažanta potřeme medem a dopečeme dozlatova.

  • 3

    Upečeného bažanta rozporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme opečenými plátky slaniny, kopečkem brusinkového džemu a servírujeme s dušenou rýží, kterou polijeme výpekem.

Komentáře k receptu