Chodský bažant obalený slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 966 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 51 g
- Sodík 599 mg
- Bílkoviny 92 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 294.8 mg
- Draslík 1011.6 mg
- Vláknina 1491.2 mg
- Vitamín A 1491.2 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykuchaného bažanta necháme několik dní v chladu uležet. Po 2-3 dnech bažanta nasucho oškubeme, opálíme chmýří, očistíme a důkladně omyjeme. Odřízneme hlavu, bažanta osolíme zevnitř i z venku, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme ho do dlouhých plátků slanin, které zachytíme silnější nití.
-
2
Bažanta dáme na pekáč, podlijeme horkou vodou, přiložíme bobkové listy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Bažanta pečeme přibližně 80-90 minut, průběžně ho poléváme výpekem. Když je bažant téměř upečený, odstraníme z něj nitě, slaninu, bažanta potřeme medem a dopečeme dozlatova.
-
3
Upečeného bažanta rozporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme opečenými plátky slaniny, kopečkem brusinkového džemu a servírujeme s dušenou rýží, kterou polijeme výpekem.