Šumavské bramborové knedlíky plněné škvarky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 250 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Vepřové škvarky
  • 350 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.01 kávová lžička Sádlo škvařené
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 716 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 895 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 129.6 mg
  • Draslík 1155.4 mg
  • Vláknina 19299.7 mg
  • Vitamín A 19299.7 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme 3 cibule, které drobně pokrájíme. V pánvi na 1 lžičce sádla 1 cibuli zpěníme, přidáme k ní nadrobno pokrájené škvarky, dochutíme je solí a krátce orestujeme. Přimícháme strouhanku a odstavíme z plotny, směs dáme do misky, pánev očistíme a dáme do ní máslo. Když je správně rozehřáté, dáme na něj 2 drobně pokrájené cibule a osmažíme je.

  • 2

    Omyté brambory vložíme do 1 l vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme je 20-25 minut. Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim sůl, hrubou mouku, vejce, rozpuštěné vlahé sádlo a majoránku. Bramborovou směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto uhněteme. Podle potřeby, pokud by těsto bylo řidší, přidáme mouku. Těsto vyválíme na placku o síle 1 cm. Těsto rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec klademe lžičkou škvarkovou nádivku. Utvoříme malé kulaté knedlíky.

  • 3

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 l vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vroucí vody a pomalu je vaříme 10-12 minut. Občas je promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu.

  • 4

    Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, rozdělíme je na talíře, posypeme osmaženou cibulí a podáváme horké s kysaným zelím.

Komentáře k receptu