Karbanátky z hrášku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 144 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 500 g Hrách žlutý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 3.5 l Voda pitná
  • 0.35 dl Olej olivový
  • 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Jogurt bílý smetanový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 581 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 467 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 109.4 mg
  • Draslík 147.2 mg
  • Vláknina 3799.2 mg
  • Vitamín A 3799.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    500 g žlutého hrachu dobře promyjeme a dáme do hrnce. Zalijeme 1 litrem vody a necháme ho namočený minimálně 3 hodiny. Pak vodu scedíme, hrách zalijeme 1.5 litrem čerstvé vody a pomalu vaříme 2 hodiny. Do vody přidáme 1 očištěnou celou cibuli a očištěnou 1 malou mrkev. Druhou cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky.

  • 2

    V pánvi na 1 lžíci másla usmažíme dozlatova cibuli se slaninou.

  • 3

    Z uvařeného hrachu scedíme přebytečnou vodu a hrách s mrkví rozmixujeme tyčovým mixerem. K hrachu přidáme 2 vajíčka, 2 lžíce jogurtu, prolisovaný česnek, sůl podle chuti, pepř, majoránku, petrželku a usmaženou cibuli se slaninou a 2-3 lžíce strouhanky na zahuštění. Promícháme, utvoříme karbanátky, obalíme je v misce s 3-4 lžícemi strouhanky a usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Smažíme přibližně 2 minuty z každé strany. Podáváme samostatně teplé i studené.

Komentáře k receptu