Kuře pečené v hlíně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 40 g
- Sodík 855 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 375 mg
- Vláknina 157.5 mg
- Vitamín A 157.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře důkladně nasolíme zvenku i zevnitř, dovnitř naskládáme plátky slaniny a zašijeme. Posypeme kmínem a obalíme v hliněné kaši nejlépe z jílu. Necháme zaschnout krustu a mezitím připravíme ohniště. Vyhloubíme mírnou prohlubeň, na jejímž dně rozhoříme oheň. Když zůstanou jen žhavé uhlíky, kuře v zaschlé hlíně na ně dostředu položíme a ze stran přihrábneme žhavé uhlíky, aby bylo kuře celé zakryté. Nad ním udržujeme malý oheň alespoň 2 hodiny, postupně necháme oheň dohasnout a kuře ještě půl hodiny dojít. Poté ho vyhrabeme, rozřízneme a sloupneme hliněnou krustu a kuře naporcujeme.