Lionské hovězí
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
- 500 g Rajčata
- 125 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 15 g Petržel - nať
- 10 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 10 g Tymián čerstvý
- 10 g Pomerančová kůra
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 2 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1025 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 133 mg
- Draslík 603 mg
- Vláknina 7117.2 mg
- Vitamín A 7117.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu smícháme víno, ocet, pomerančovou kůru a bylinky. Do marinády dáme maso a necháme je chladničce přes noc marinovat.
-
2
Maso vyndáme z marinády a osušíme papírovými ubrousky. Marinádu přecedíme a uchováme.
-
3
V pekáčku rozehřejeme olej a rozškvaříme slaninu. Maso po všech stranách smažíme. Vyjmeme a necháme na teple.
-
4
Na olej vložíme nakrájenou cibuli, kolečka mrkve, rozčtvrcené žampiony a průběžně promícháváme a 5 minut zlehka smažíme.
-
5
K zelenině přidáme maso, oloupaná nakrájená rajčata, přilijeme marinádu a dostatečné množství vývaru, aby bylo maso přikryté, osolíme a opepříme.
-
6
Uvedeme k varu, zakryjeme těsnou poklicí a 1 1/2-2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 180°C, až je maso velmi měkké. Maso můžeme dusit také běžným způsobem na sporáku.
-
7
Maso nakrájíme na plátky, spolu se zeleninou je narovnáme na vyhřátou mísu, ze šťávy sebereme tuk a maso s ní zalijeme. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme.