Dušené skopové na rajčatech
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 100 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 600 g Rajčata
- 1400 g Skopová kýta
- 150 g Slanina vepřová
- 90 g Sůl
- 10 g Sůl
- 20 g Cukr krupice
- 6 g Paprika mletá sladká
- 50 g Petržel kořen
- 100 g Petržel kořen
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- 1 dl Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 71 g
- Sodík 4041 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 18.2 mg
- Draslík 331 mg
- Vláknina 4664.8 mg
- Vitamín A 4664.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopové maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí a necháme 2 dny marinovat.
-
2
Uleželé maso vyjmeme, očistíme od zeleniny, prošpikujeme polovinou slaniny a potřeme solí, paprikou a prolisovaným česnekem. Druhou polovinu slaniny vyškvaříme na pánvi, vložíme maso a opečeme ze všech stran. Potom přendáme do kastrolu včetně vypečené slaniny, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, trochu oleje, podlijeme vodou a dusíme zakryté pozvolna asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme ještě půl hodiny, až je maso dokonale měkké. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, do čisté omáčky přidáme protlak a smetanu s moukou. Povaříme, případně dosolíme, dosladíme. Maso nakrájené na plátky vrátíme do omáčky a podáváme s vhodnou přílohou.