Dušené skopové na rajčatech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 100 g Celer bulvový
  • 50 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 600 g Rajčata
  • 1400 g Skopová kýta
  • 150 g Slanina vepřová
  • 90 g Sůl
  • 10 g Sůl
  • 20 g Cukr krupice
  • 6 g Paprika mletá sladká
  • 50 g Petržel kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Protlak rajčatový
  • 1 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 3 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 dl Ocet kvasný lihový
  • 1 dl Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 477 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 4041 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 18.2 mg
  • Draslík 331 mg
  • Vláknina 4664.8 mg
  • Vitamín A 4664.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopové maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí a necháme 2 dny marinovat.

  • 2

    Uleželé maso vyjmeme, očistíme od zeleniny, prošpikujeme polovinou slaniny a potřeme solí, paprikou a prolisovaným česnekem. Druhou polovinu slaniny vyškvaříme na pánvi, vložíme maso a opečeme ze všech stran. Potom přendáme do kastrolu včetně vypečené slaniny, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, trochu oleje, podlijeme vodou a dusíme zakryté pozvolna asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme ještě půl hodiny, až je maso dokonale měkké. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, do čisté omáčky přidáme protlak a smetanu s moukou. Povaříme, případně dosolíme, dosladíme. Maso nakrájené na plátky vrátíme do omáčky a podáváme s vhodnou přílohou.

Komentáře k receptu