Artyčoky na slanině s hráškem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1519 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 32 mg
- Draslík 764.8 mg
- Vláknina 19735 mg
- Vitamín A 19735 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky očistíme, odřízneme horní části, ořežeme dřevnaté části a nakrájíme je na plátky. Cibuli pokrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, petrželovou nať posekáme.
-
2
V pekáčku rozpustíme máslo, přisypeme cibuli, osmahneme, přidáme slaninu, lehce orestujeme a vložíme do pekáčku artyčoky. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, opepříme, zakryjeme a dusíme v troubě 20 minut. Pekáček odkryjeme, přisypeme mladý hrášek, přidáme petrželovou nať, podle potřeby podlijeme a dopečeme odkryté. Chceme-li mít šťávu zahuštěnou, na konci pečení ji zahustíme solamylem nebo instantní světlou jíškou.