Řízek máslový s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Vepřová plec
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 50 ml Ocet vinný
  • 2 ks Brambory
  • 1 ks Křen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Červená řepa
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Fenykl obecný
  • 1 špetka Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 889 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 612 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 286.4 mg
  • Draslík 2388.9 mg
  • Vláknina 28240.4 mg
  • Vitamín A 28240.4 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 164.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu.

  • 2

    Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K pomletému masu přidáme všechny suroviny na masovou fáš: hladkou mouku, vejce, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, mléko. Rukama dobře propracujeme hmotu a potom z ní tvoříme bochánky, na nichž uděláme nožem šikmé proužkování.

  • 3

    Pečicí plech lehce potřeme olejem a bochánky rozložíme na něj. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vložíme dovnitř a máslové řízky 10 minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 100 °C a necháme ještě dopéci. Ke šťávě vypečené z masa přidáme trochu másla a přelijeme jím máslové řízky.

  • 4

    Z brambor oloupeme slupky, přidáme k nim máslo a trochu nastrouhaného křenu. Rozšťoucháme a servírujeme k řízkům.

  • 5

    Připravíme salát. Uvařenou řepu vložíme do studené vody, aby se přestala vařit. Oloupeme ji a nastrouháme na proužky. Promícháme ji se lžící slunečnicového oleje a přes cedník přelijeme lákem, který jsme uvařili z vinného octa, koření a křenu. Uvařený křen pak přidáme k řepě. Lehce promícháme a salát necháme vychladit.

Komentáře k receptu